Włoskie przysmaki, czyli co zjeść będąc we włoskiej restauracji?

0
1196
włoskie jedzenie
fot. pexels.com

Nie ma co ukrywać – jedzenie i zabytki to dwa główne elementy, które decydują czy podróż w dane miejsce jest udana czy niekoniecznie. Dowiedz się zatem, czego spróbować będąc we Włoszech!

Zobacz też: http://www.nadwisla.pl/wloskie-podroze/

Prawdziwa włoska pizza

To zdecydowany must have, jeśli chodzi o włoskie podróże i nie sposób było go nie umieścić właśnie na pierwszym miejscu. Ważne jest, aby takiej pizzy szukać naprawdę w dobrym i polecanym miejscu, ponieważ to nie jest tak, że każda pizza we Włoszech jest dobra i smakuje jak ,,ta włoska pizza’’.

Pomodoro

Innymi charakterystycznymi potrawami dla Włoch są wszelkiego rodzaju pasty i makarony, a jednym z nich jest Pomodoro. To bardzo proste danie, które składa się z makaronu i sosu pomidorowego – ten najczęściej wykonuje się ze świeżych pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek.

Tiramisu

Ten deser dla wielu osób wcale nie kojarzy się z włoskim jedzeniem, a jednak do właśnie we Włoszech smakuje tak jak powinien. Wynika to stąd, że Włochy słyną z dobrej kawy, a w tym deserze używa się espresso. Dla niewtajemniczonych – tiramisu to deser, ciasto, które składa się podłużnych, nasączonych kawą biszkoptów. Są one przekładane masą z jajek, cukru, mascarpone; na wierzchu całość jest oprószona kakao.

Gnocchi, wymawiane jako Niokki

We Włoszech Gnocchi traktowane jest jako pierwsze danie i w wielu restauracjach właśnie je spożywa wiele osób na tak zwany start. Gnocchi to taki włoski odpowiednik polskich kopytek.

Ragù

To bardzo popularna mieszanka, a raczej nawet sos warzywno-mięsny. Najczęściej jest to sos bolognese. W celu jego przygotowania wykorzystuje się mięso mielone, wino, rosół, pomidory i inne warzywa, śmietanę. Całość jest dość tłusta i ciężka, a wielu turystów lubi je jeść z dodatkiem makaronu.

Panna Cotta

To kolejny charakterystyczny dla włoskiego klimatu deser, a szczególnie jest popularny w Italii. Przygotowuje się go przede wszystkim z gęstej śmietanki, cukru, wanilii, żelatyny oraz świeżych owoców i gęstych sosów – dwa ostatnie składniki stanowią element dekoracyjny.

Przeczytaj też: http://www.quality-hotels.pl/miasta-ktore-warto-odwiedzic-w-polsce/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here