Jak smakują inne kraje?

Coraz łatwiejsze i tańsze podróżowanie sprawia, że odwiedzamy różne zakątki kuli ziemskiej. Oprócz podziwiania krajobrazów czy odpoczywania pod palmami, próbujemy kuchni z całego świata. Podróże kulinarne stały się także nową formą spędzania czasu wolnego. Blogerzy, recenzenci restauracji czy dań to dziś chleb powszedni. Dzięki ich opiniom, ich podróżom i wycieczkom wiemy. gdzie można zjeść i przede wszystkim co zjeść.
Każdy z nas, będąc na wakacjach czy w podróży służbowej, próbuje i testuje nowe potrawy, których jeszcze nie miał okazji zjeść. Ciekawość świata jest normalna i jak najbardziej pożądana. Chcemy wiedzieć jak najwięcej, umieć opisać smaki, a bardzo często odtworzyć danie w zaciszu domowej kuchni. Dawniej, kiedy podróżowanie było zdecydowanie trudniejsze, nasze doświadczenia kulinarne sprowadzały się tylko i wyłącznie do polskiej kuchni lub też tej przechwyconej gdzieś ukradkiem z telewizji. Pewnie wszyscy pamiętają domową pizzę, pieczoną na grubym, puchatym cieście drożdżowym. Pizza była napakowana składnikami takimi, jakie akurat były dostępne. Patrząc z perspektywy czasu, pizza domowa sprzed kilku lat nie ma nic wspólnego z cienkim plackiem jedzonym we Włoszech, a była i jest pyszną alternatywą, której smak pamiętamy do dziś.
Zwiedzać zabytki czy knajpy?
To pytanie zadaje sobie wielu podróżników. Każdy ma swój cel, jednak najlepiej połączyć jedno z drugim. Muzea, budynki, parki trzeba zobaczyć koniecznie, a przy okazji odwiedzać restauracje, bary, knajpki oferujące bardzo często wspaniałości, jakich nigdy nie jedliśmy. Z takich wizyt, oprócz opisu czy też zapamiętania smaku, koniecznie róbmy dokumentację fotograficzną. Przyda się nie tylko nam, ale być może tysiącom czytelników. Możemy opisać swoje doznania kulinarne i wysłać do jednego z wielu portali zajmujących się smakami świata, możemy też założyć bloga, gdzie z pasją będziemy opisywać to, co zjedliśmy. Tak ogromna ilość kuchni, smaków, zapachów powoduje, że podróżowanie nawet w te same miejsca, będzie zawsze odkrywcze. Są kraje, gdzie każdy region charakteryzuje się innym rodzajem kuchni. Są też państwa, których tradycja kulinarna jest tak rozbudowana, że trudno ją przetestować w kilka dni. Tak mówi się o Meksyku, który szczyci się ogromną ilością potraw. Niektórzy podróżnicy twierdzą, że życia nie wystarczy, aby poznać całą kulinarną historię tego kraju.
Moda czy pasja?
Pasja często rodzi się z mody. I tak trzeba traktować podróże kulinarne. To aktualnie prawdziwy światowy trend, który ogarnął chyba wszystkie kraje. Przeglądając media społecznościowe częściej można natknąć się na zdjęcia kanapki, zupy czy smażonej ryby, niż na fotografie przedstawiające znajomych na plaży czy pod znanym budynkiem. Temu trendowi trzeba się poddać i stać się jego aktywnym uczestnikiem. Jeżdżąc po kraju lub poza jego granice róbmy zdjęcia i opisujmy smaki. Na pewno będą dla nas zaskoczeniem, a dla innych inspiracją do odwiedzin w danym państwie czy regionie. Niejednokrotnie to chęć spróbowania ciekawego dania czy poznania specyficznego smaku inspirują do zorganizowania wyjazdu w konkretne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *